Klimatförändringar: den “glömda” lustgas som bidrar 300 gånger mer till växthuseffekten än CO2

I de globala ansträngningarna för att minska utsläppen av växthuslustgaser blir källan till våra livsmedel framträdande på Skolparty.se.

Det finns en bra anledning till detta: jordbruket står för 16-27 procent av utsläppen från den globala uppvärmningen som orsakas av mänskliga åtgärder.

Köp här på: köp billig lustgas i Stockholm med hemleverans

Men många av dessa utsläpp är inte koldioxid (CO2), den välkända skurken av klimatförändringar. De kommer från en annan lustgas: lustlustgas (N2O).

Köp här på: köp billigast lustgas i Stockholm

6 fantastiska sätt att rädda världen från klimatförändringar
Hur våra onlinevanor kan vara skadliga för planeten
Även känd som lustlustgas, N2O får inte den uppmärksamhet det förtjänar, säger David Kanter, en näringsföroreningsforskare vid New York University i USA och vice vd för International Nitrogen Initiative, en organisation inriktad på forskning och politisk formulering för att bekämpa kväveföroreningar.

Köp här på: köp billig lustgas i Stockholm

“Det är en bortglömd växthuslustgas”, säger han.

Emellertid, molekyl genom molekyl, N2O är ca 300 gånger mer potent än koldioxid i uppvärmningen atmosfären.
Och som CO2 har det ett långt liv och spenderar i genomsnitt 114 år på himlen innan de sönderdelas. Det förstör också ozonskiktet.

Köp här på: köp lustgas tub i Stockholm

Faktum är att klimatpåverkan av hilarisk lustgas inte är ett skämt.

Forskare från mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) har uppskattat att lustlustgas står för cirka 6% av utsläppen av växthuslustgaser, och cirka tre fjärdedelar av dessa N2O-utsläpp kommer från jordbruket.

Köp här på: köp lustgas billigt i Stockholm

Men trots dess viktiga bidrag till klimatförändringen har N2O-utsläppen i stor utsträckning ignorerats av klimatpolitiken.

Och lustgasen fortsätter att ackumuleras.

En 2020-översyn av lustlustgaskällor och lustlustgassänkor visade att utsläppen har ökat med 30% under de senaste fyra decennierna — och överskrider praktiskt taget alla potentiella högre utsläppsscenarier som beskrivs av IPCC.

Köp här på: köp från lustgas butiken i Stockholm

Jordbruksmark-främst på grund av den intensiva användningen av kvävebaserade syntetiska gödselmedel i världen — är den största boven.

Idag söker forskare efter olika sätt att behandla mark eller anpassa jordbruksmetoder för att minska N2O-produktionen.

Köp här på: köp lustgas med expressleverans i Stockholm

“Allt som kan göras för att förbättra effektiviteten i gödningsmedel skulle vara viktigt”, säger Michael Castellano, agroekolog och jordforskare vid Iowa State University i USA.

Kväve obalans
Mänskligheten har obalanserat jordens kvävecykel.

Köp här på: köp lustgastuber billigt i Stockholm

Före framväxten av det moderna jordbruket finns den största delen av kväve i kompostering, steric och kvävefixeringsmikrober som limar kvävelustgas (N2)och omvandlar den till ett lösligt näringsämne som växter kan absorbera rötter.

Det började på 1900-talet med lanseringen av Haber-Bosch-processen, som erbjöd en industriell metod för att producera stora mängder amônia-baserat gödningsmedel.

Detta överflöd av konstgödsel impulsionou en produção agrícola e ajudou en alimentar som pessoas em-todo-o mundo, mas esse överskott de nitrat e amônia vem kom custos ambientais.

Köp här på: köp lustgas med hemleverans i Stockholm

Tillverkning av gödselmedel baserade på amônia står för cirka 1% av den globala användningen av energi-och 1,4% av CO2-utsläpp (processen kräver aquecer o lustgas nitrogênio e submetê-lo en pressões de até 400 atm, alltså, consome andra energia).

Mer viktigt, gödsel leva ao aumento das emissões de hydroxinaftalen nitroso porque os agricultores tendem en aplicar o nitrogênio em seus campos algumas vezes em grandes kvantiteter durante o ano, e som lavouras não conseguem usar tudo.

Köp här på: köp lustgas i Stockholm

Quando som raízes das plantas não absorvem o fertilizante, parte dele escoa do campo e polui os-cursos de água.

O que resta é consumido por uma sucesão de micróbios göra solo que convertem en amônia em nitrit, depois em nitrat e, finalmente, de volta ao gás N2.

O N2O é produzido como um subproduto em alguns pontos durante este processo.

Använder gödselmedel med omsorg na que hora som plantas realmente precisam ou encontrar maneiras de manter en produção agrícola kom mer eller mindre fertilizantes nitrogenados reduziria essas emissões de N2O.

Köp här på:

Os cientistas estão analisando várias maneiras de fazer isso.

Uma estratégia que está sendo investigada é usar tekniker av de agricultura de precisão que adotam tecnologia de sensoriamento remoto para determinar onde e quando adicionar nitrogênio aos campos, e em que quantidade.

Köp här på:

Outra é usar inibidores de nitrificação, produtos químicos que supprimem en capacidade dos micróbios de transformar en amônia em nitrato, impediindo en criação de N2O e mantenendo o nitrogênio nr solo para ser usado pelas plantas por um periodaj de tempo más longo.

Den stora mängden av dessa praktiska minskningar av lustlustgasutsläppen i cirka 26% av deras nuvarande bana vid 2030, enades med en 2018 uppskattning av forskare vid International Institute of Applied Systems Analysis i Österrike.

Men författarna säger att det kommer att bli nödvändigt mer än det är att bidra till att uppnå målen för lustgaser från kaminen, eftersom de inte var överens i Paris.

Därför utforskar forskare ytterligare strategier.

Ett alternativ innebär att utnyttja potentialen hos vissa mikrober för att ge kväve direkt till växter, på samma sätt som kvävefixerande bakterier har gjorts i samarbete med växten, amendim och andra baljväxter.

“Há realmente uma mina de ouro living no solo”, säger Isai Salas-González, computational biolog, que recentemente terminou seu doutorado na Universidade da Carolina do Norte, nr EUA, e escreveu um artigo sobre o microbioma vegetabiliskt publicado neste ano na revista acadêmica Årlig Översyn av Mikrobiologi.

Denna linje, sedan 2019 Pivot Bio företaget kommersialiserar en mikrobiell produkt som kallas Pivot Bio bevisat att, för det andra, det bildar en symbios med rötterna av de växter som en ympande spills på frön av milho são planterade. (En empresa planeja lançar produtos semelhantes para sorghum, trigo, cevada e arroz.)

Den micróbios fornecem nitrogênio aos poucos, i troca de açúcares liberados pela planta, reducindo en necesidade de fertilizantes sinteticos, diz Karsten Temme, presidente-ejecutivo da Pivot Bio.

Jag berättade att bolagets forskare kommer att föda den ymp för att isolera en Kosakonia sacchari bactéria stam som har förmågan att fixera kväve i sin arvsmassa, embora os gener em questão não fossem naturalmente ativos sob som condições do campo.

Med hjälp av genredigeringsteknik kan forskare reaktivar en uppsättning 18 gener för bactéria att producera kväveenzym, även i närvaro av syntetiskt gödningsmedel.

“Vi induceras för att börja producera detta enzym”, säger han.

Steven Hall, biogeochemist från State University of Iowa, testar nu den produkt i större kvantiteter av mjölk caçamba med mjölk som odlas där.

Forskarna tillämpar inokulanten, tillsammans med olika mängder syntetiskt gödselmedel, inte bara medem som mjölk safras, produktion av lustlustgas och mängden nitrat som frigörs från basen av två behållare.

Embora os resultados göra testet ainda não tenham sido divulgados, Hall diz att ha “um bom embasamento inicial” para en hipótese de que os micróbios reduzem en necesidade de fertilizantes, diminuindo så som emissões de hydroxinaftalen nitroso.